Akvaskaping.

Landskap under vann, også kalt akvaskap, er en kunst.
I ferskvannsakvarier er denne kunsten perfeksjonert og det er oftest landskap i ordets opprinnelige betydning som imiteres og som settes under vann. Fjell, daler, åskammer og trær. Kjente og nydelige naturlige omgivelser. Med sand, stein, trerøtter og planter bygger man ganske greit opp akkurat det man ser for seg der og da.

Like enkelt er det ikke med sjøvann. Selv med like god estetisk sans og evne til å se former er det flere ting som er mye vanskeligere. Koraller vokser de også, men de er ikke planter og det kan være en stor utfordring å få disse dyrene til å trives. Dessuten går det ofte ulidelig sakte å utvikle akvaskapen i et korallkar.

Utfordringene er mange:
¤Vanskeligere å finne kjente akvaskapformer.
¤Koraller er litt alien for de fleste. En gren med hår. Ei flat tomat?
¤Kalkkoraller bygger selve steinen. Dette skjer aldri i ferskvannsakvarier.
¤Fargene er flere og sterkere. Kombinasjonene kan bli uharmoniske
¤Koraller har hver sine egenartete former og kan ofte ikke endres i særlig grad.
¤Mange arter er rett og slett veldig vanskelige å få til.
¤Mange fisk er ikke kompatible med visse koralltyper

Estetikk er viktig. Man kan ha stor suksess med å få koraller til å vokse, men hvis alt bare er tilfeldig henslengt på ei røys av kalkstein kan helheten se mindre pent ut. Noen ganger er det så mye i «haugen» av et korallrev at det ser ser bare ut som et bomba horehus. For å få fram det vakre med korallrev må man ha en plan. Både former og farger må harmonere. Ting må se ryddig og rent ut. Om man ikke har evner til å se forskjellene for seg kan man lese og prøve sette seg inn i dette. Det er ikke rom for latskap og man kan ikke bare regne med at tilfeldighetene ordner saken.

Hva vil man helst ha? Hva liker man å se av andre akvarier? Hvorfor liker man disse? Har man lyst å finne helt nye måter å bygge et korallrev på?
Ofte er det fargerike kar med voldsomt mye og store kolonier av koraller som imponerer. Akvariet strutter av suksess og fullkommenhet. Korallene står så tett at det ser helt perfekt ut. Har man litt erfaring så vet man at dette i seg selv er problematisk fordi revet har kommet til et punkt der videre utvidelse i form av vekst ikke er mulig. Korallene vokser inn i hverandre og det må hele veien justeres. Noen kolonier må fjernes helt og til stadighet må det kuttes i flotte store kolonier. Noen koraller kommer i skyggeland og lider av den grunn, andre er så raske, aggressive og dominerende at de truer med å overta hele revet.