840 literen
Startet høsten 2015 og er fortsatt i drift i dag.
Vannvolum med sumpen er på ca 800 liter.
Karet er et 840 liters med dimensjonene LBH: 200x60x70 cm.
Standard glasskar av Wromak. Borret i ene kortsiden og satt på en liten innvendig overflow boks.
Ingen bunnplate under. På den måten kan forholdene under sanden kontrolleres.
Stand i treverk, 2″4″ dimensjon. Åpen topp og vifte i vegg i rommet.
Bakgrunnen er oljemalt på lerret og plassert i en såkalt shaddowbox, en smal kasse på baksiden av karet. Effekten ble god spesielt om glasset holdes passe rent.
Utstyr varierer litt og vil aldri være helt likt hele tiden:
Sump: 160 liter med 3 kammer.
Skummer: Ja. Tilkoblet uteluft gjennom ventilen.
Filtrering: Kull (små mengder).
Reaktor med zeolith.
Reaktor med fosfatmedia.
Kammer med mye Xenia.
Lys: radion, samt T5 rør i sidene.
Vannbytte: Ca 25% i mnd. Alltid sjøvann, oftest med saltinnhold på mellom 1,023 og 1,024. Justeres til 1,025-1,026( med salt eller fordampning.)
Tilsettninger: 2-part, dvs kalsiumklorid og natriumbikarbonat. (Tilsatt noe magnesium og strontium.)
Den «spede» begynnelse hadde større kolonier enn man vanligvis starter et kar med. Fordelen er helt klar siden man ikke behøver vente lenge på at små fragger skal bli små kolonier. Men det er en risiko siden større kolonier er mer ømfintlig for omplassering og miljøendringer.
Brukte som alltid naturlig sjøvann og etter bare 4 dager kom koraller inn. Dette er ekstremt tidlig men en god del av innredning var allerede innkjørt stein fra annet akvarie som gjorde starten helt uproblematisk. Korallene vokste fra dag 1.
Halvparten av steinen er selvlaget av kalkalgesand og hvit portland sement.https://www.konradskorallfarm.no/man-made-rock/ Den er veldig porøs og har vært problemfri i mange år nå. Resten er en blanding av marco rock og noe gammel tørr ekte korallstein jeg kjøpte brukt.
Sanden er norsk, men er spesiell siden den består av kalk av kalkalgen lithothamnium. Disse frittlevende kalkalgeklumpene er porøse og knuses til sand på strendene her omkring. Sanden består derfor i høy grad av kalsitt som er kalsiumkarbonat. Aragonitt er også kalsiumkarbonat men har en litt annen struktur som gjør den litt hardere. Jeg kjøpte noen aragonittsand fra forhandler men denne var brunere enn den norske sanden så den ble ikke lagt oppi.