Frakt.

Fraktkostnader ved pakke over natt. Oppdatert sept. 2023.

Vekt (opptil)Sone 4Sone 5 Sone 6Sone 7
268389712381537
4756101113971784
6870117016232121
8948129217932376
101029141519612640


Ekspressfrakt «pakke over natt» er dyrt men sikrer at sending kommer fram med veldig god margin for selv den mest sensitive korall.
De aller fleste plasser vil være 5 og 6 soner fra Brønnøysund (dette dobbeltsjekkes ved kontakt) og man får plass til ca 25-30 koraller ei 10 kg eske, eller ca 8-14 koraller i en 4 kg eske. Kommer videre mye an på hvor store korallene ønskes.
Siden små pakker er relativt mye dyrere enn store vil det ikke svare seg å kun sende 2-3 koraller på denne måten. Dess flere koraller dess rimeligere frakt pr. stk. og kan man være flere sammen om en bestilling vil ikke frakta lengre være særlig urimelig.


Norgespakke med sporing. Visse plasser kan det gå med ordinær post om det tar 2-3 dager og korallene ikke er av de mest sensitive typene, men man kan aldri stole på tidene posten oppgir og det er derfor veldig usikkert å sende på denne måten.
Prisen er 185 kr for pakker fra 0 til 10 kg.
Risikoen er for stor til å sende store bestillinger på denne måten.Fraggstørrelser og montering.

I handelen med fragger har det ofte vært litt vel små størrelser på disse. Dette påvirker overlevelsen og i tillegg tar det gjerne evigheter før minifraggen vokser til en liten koloni. Har selv kjøpt flere fragger som er mindre enn en rosin.
Størrelsene jeg har for salg vil variere fra normale til store fragger, men vanligvis ikke så store at det blir ugunstig å pakke. Kan levere korallkolonier på forespørsel, da til en annen pris. Fragger takler klart bedre omstillinger enn større kolonier men det kommer helt an på hvilken art det er og miljøet korallen kommer til.

Alle koraller er fri for redbugs, flatworms og andre spesifikke plager som går på koraller. Systemene mine er også garantert fri for hvitprikksykdommene Cryptocaryon irritans og Amyloodinium ocellatum. Dette pga profylaktisk behandling og karantene av all fisk inn samt karantene av alt annet inn til systemene.

Montering av fragger gjøres ikke på tradisjonelle plugger i utgangspunktet. De er enten montert og dyrket på porøse kalk klumper eller nymontert på disse etter ønske. Disse kan settes i fragrack eller på sand og er lett å «bryte» til før videre plassering på steinen.

Selv liker jeg best å få tilsendt fragger som de er, uten plugg eller underlag. Jeg kan da sette lime de med cyanoakrylat på hva jeg ønsker. Jeg slipper også potensielle uønskede pestplager som måtte følge pluggen, og trenger bare dippe selve korallen.
Rene fragger uten underlag er også lettest å pakke og størrelsen kan derfor økes siden ingenting annet tar plass.

Cyanoakrylat er uovertruffent som festemiddel til sps siden det herder lynkjapt og overhodet ikke forstyrrer eller plager korallen.