Kaldtvannsakvarie.

Temperatur.
Det er stort sett det det handler om når man snakker om marint kaldtvann. Vi har helt fantastiske muligheter i Norge med den ekstremt lange kystlinjen vår. Landet er langt og smalt og det er aldri langt til sjøvann. Saltholdigheten er såpass god at diversiteten er svært stor. Det er bare å komme seg i fjæra og finne dyr.
Den eneste ulempen er at dyrene ikke tåler varmt vann type stuetemperatur 24+ Noen klarer nok det en stund, kanskje noen uker eller en måned, men de trives ikke. Temperaturen må være under 20 grader og aller helst mellom 13 og 16 siden dette egentlig er den øvre trivselsgrensen for de fleste dyr vi har tilgang til.
Det bør være skikkelig lav terskel for å komme i gang med kaldt saltvann i akvariehobbyen. Vi har så gode naturgitte forhold at det vil være synd om folk lot være å prøve bare fordi det hørtes komplisert ut eller at karet ikke fungerte i første forsøk pga typiske standard begynnerfeil.

Hvordan kjøle ned vannet.
Det er flere ting man bør tenke på når man vil oppnå lavest mulig temperatur.
-Bruke lite watt i karet. Alt avgir varme, også pumpene.
-Øke fordampning. Ikke ha lokk på karet, sett på ei vifte og øk fordampningen i stedet. Det kan lett kjøle ned karet 3 grader og helt opp mot 4, kanskje 5 grader.
-Kjøp eller lag en kjøler.
-Legg en slange som kjøre vannet i en kveil en plass det er kaldere.
-Dess kaldere vann dess større sjanse for kondens på glasset. Avhenger mye av luftfuktigheten inne hvor dette duggpunktet ligger.
-Akrylglass isolerer og reduserer i veldig stor grad dette problemet. Ulempen er å få tak i akrylakvarier i den tykkelsen glass det gjelder. Samt at akryl lett får skraper i glasset. Det er mulig å dobbeltisolere med vanlig glass selv om det kan være vanskelig å få lufta mellom glassene tørr nok til at resultatet blir perfekt.


Kjøleeffekt ved fordampning.
Et eksempel som jeg testet i praksis:
Kar størrelse 85 liter. (70 x 35 x 35 cm) med ca 75 liter sjøvann i.
Minipumpe 2,5w 220v og intern overrenningskammer med svamp.
12v vifte på kanten 300 mA. (0,3A x 12V =3,6W)
Dette kjøler vannet ned ca 3-3,5 grader fra rommets 20,5 til vannets 17,5 grader. Fordampningen øker til 1,2 liter i døgnet.
Hvor mye energi utgjør denne fordampningen eller kjøle effekten?
Fordampning krever 2,26 MJ/kg og det er 3,6 MJ i en kwh.
1,2 L er (1,2 x 2,26 MJ) 2,71 MJ energi pr døgn.
2,71/3,6 = 0,753 kw.
Dvs at energitapet eller kjøleeffekten er (753w/24 t) 31,4 watt pr time.
Dette har man bare brukt ca 6 watt i pumpe og vifte på å få til.
Pumpa på 2,5 w bruker all sin energi til å varme vannet siden den ligger i vannet, men den sirkulerer også vann og øker fordampningen på den måten så nettoeffekten er mest sannsynlig negativ.


Skaffe fisk og dyr.
Det beste med kaldtvannsakvarier er at man kan skaffe seg det det man vil ha i karet helt gratis. Kysten er lang og mange bor rett ved eller ikke langt unna den. Fjære sjø er rette tiden og i små dammer og poller kan man finne mye rart. Er det lite av disse kan mye finnes under steiner og med håv i strandkanten. Tar man det et steg videre lager man seg et vindu i plexiglass med tette rammeverk. Dette fungerer som en svær vannkikkert og er et veldig godt hjelpemiddel.