Blåskjell

Blåskjell er en veldig god matkilde for fiskene. Det er bedre enn mye annet fersk eller fryst mat som serveres rått fordi det ikke er bare den rent utskjærte muskel av et dyr som fortæres, men hele dyret og derfor en mer fullverdig næringskilde.

Jeg pleier henge hele åpnede skjell i algeklypa på glasset for da varer dem lengre, ofte mange timer, kanskje et døgn, alt etter hvor glupske fiskene er. Men noen ganger er skjellet renspist på 20 minutter.. Ved å henge det i algeklypa slipper man også at en en haug med børsteormer, og eventuelle eremitter, sandsnegler og andre åtseletere forsyner seg.


Jeg lager meg fester av kabelstrips i forskjellige størrelser som jeg bruker om og om igjen, bare smetter dem inn på skjellet og setter klypa på. For bedre feste i klypa kan en liten kort luftslange bit tres inn på stripsen når den lages. Det hele blir som en fórings stasjon der fisken har tid til å spise en stund uten at du trenger stå og mate.
Dette er en svært god måte å få visse fisk som er vanskelig i matveien til å overleve både på kort og lang sikt.


Man kan oppbevare rene levende skjell i ei bøtte eller plastkasse med med sjø, en luftestein og en porøs levendestein/svamp eller lignende. Gjerne ute eller i en garasje. De liker lave temperaturer selv om de takler romtemperatur. Dette holder i massevis og de kan oppbevares uker og måneder på denne måten. Blåskjell er tøffe skapninger og ikke bare tåler mye men de trives ofte i høyst varierende forhold både når det gjelder salinitet, temperatur og tørrlegging. Derfor kan de også ligge tørt i kjøleskapet noen dager, men ofte ikke stort mer enn en uke.
Om man henter selv bør man ikke hente i veldig forurensede områder (som småbåthavnas slipsetting eller spyleplass) siden det er filterspisere vi har med å gjøre, og det er derfor også greit å sjekke blåskjellvarselet selv om jeg aldri selv har opplevd problemer i de årene jeg har praktiser