Formering

I korallakvariehobbyen formeres koraller nesten utelukkende ved avleggere. Det har allikevel skjedd at visse sps har klart å danne små kolonier etter kjønnet formering og gyting. Hos meg er de 4 sps korallene som klarte dette:
Pocillopora damicornis.
Pocillopora brevicornis.
Seriatopora guttatus, green tip.
Seriatopora calendrium, «birds of paradise».

Alle disse artene er «brooders», altså rugere. Det vil si at de slipper ferdig befruktede planula og sparer noen dager og risiko i forhold til «broadcast spawners», de som slipper egg og sperm fritt i vannet.

Det er godt kjent at pocillopora kan gjøre dette i visse kar men jeg finner lite info om dette på de to andre artene. Nå har det vært stor forskjell i «suksessrate» på disse korallene. Den vanlige damicornis har klart dette flere ganger og faktisk til en sånn grad at det ble problematisk. Men sommeren 2016 ble det en større hendelse der flere formerte seg på samme tid.
Det ble et stort antall små kolonier og en utrenskning måtte til over flere måneder da de ble vel tett mellom mellom korallene. Det ble også noen krysninger mellom seriatopora artene som jeg først ser etter litt for lang tid da jeg merket forskjeller på noen kolonier og disse unike kolonienes egenskaper holdt seg stabil. Noe av grunnen til suksessen kan være at dette akvariesystemet ikke hadde noen form for mekanisk filtrering og akkurat den sommeren heller ingen skummer i drift.

Oppdatering 2021: Det ble definitivt krysninger mellom seriatoporaene! Og det har hendt en annen plass: https://reefbuilders.com/2021/02/26/blue-zing-birdnest-is-a-unique-cross-of-popular-seriatopora-strains/