Kalibrering

Væsker for kalibrering. For å kunne stole på måleutstyret må dette kontrolleres på en sikker måte. Det finnes kalibreringsstandarder å få kjøpt. Oftest finner man de ikke i butikkene men man kan fint lage slike kalibreringsvæsker selv. Man trenger bare ei nøyaktig vekt.  Uansett bør man teste vekta som skal bruke mot vektlodd i flere vektklasser eller opp mot godkjent vekt for kjøp og salg, eller vekta på postkontoret etc.

Eksempel på vekter som kan brukes.

Saliniteten er en veldig viktig parameter å kjenne til og er kanskje den det slurves mest med når man tester vannet. For å finne saltinnholdet kan måle tettheten, ledningsevnen og lysbrytningsevnen. Det siste er kanskje mest vanlig og er altså det vi måler med et refraktometer. Den refraktive indeksen på en standardløsning er den samme som på sjøvann ved 35 psu (promille). Denne kan lages med vanlig bordsalt (natriumklorid) og destillert eller osmosevann. 
Vei opp så nærme som mulig 36,5 gr salt og bland dette ut i 963,5 gr vann. 
Hvis vekten har problemer med dette så vei opp større kvanta, f.eks 365 gr salt og 9635 gr vann. 
Oppbevar rundt en liter væske så tåler den mer bruk før den blir unøyaktig. Husk helt tett kork og test gjerne kalibreringsstandarden din opp mot kjøpte standarder når anledningen byr seg.